Nowa domena dla Unicoma

Wszystko związane z marketingowym aspektem istnienia Unicoma.

Nowa domena dla Unicoma

Postprzez Barthezz 27 lis 2005 17:57

Update
Moja decyzja w sprawie dobroczynnego gestu Barthezz'a uległa zmianie. Proszę przeczytać komunikat sześć postów niżej! /Sadysta/

Drobne sprostowanie
Unicom PRAWDOPODOBNIE będzie miał nową stronę autorstwa Barthezz'a. Moja ostateczna decyzja zależy od tego jak będzie ona wyglądać oraz czy Wam się spodoba. Natomiast rzadko spotykana hojność w postaci zasponsorowania domeny i załatwienia związanych z tym formalności jest bardzo mile widziana i na pewno przyczyni się do znaczącego wzrostu popularności mojego programu. Dzięki Barthezz. /Sadysta/

A wiec chodzi o to ze robie strone nową dla programu Unicom i chce tez wykupic domene najlepiej .pl ale niestety unicom.pl juz jest zajeta. Wiec prosze Was, drodzy użytkownicy Unicomu abyście pomogli nam wybrać jakiś fajny adres dla tego programu.
Dostępność domeny możecie sprawdzić pod tym adresem: https://www.sklep.ibc.pl/start.php
Z góry dziekuje za propozycje i pozdrawiam :P
Wyklucz sytuacje cykliczne, a nie będziesz tracił czasu...
Barthezz
1 - Świecki
1 - Świecki

GG: 4838305

Postprzez zwierzak 27 lis 2005 18:21

To zróbcie tak samo jak to zrobiło Psi:
Kod: Zaznacz cały
www.unicom-im.pl
www.unicom-im.net
Obrazek

Google your friend
zwierzak
3 - Wikariusz
3 - Wikariusz

pare propozycji

Postprzez Garfields 27 lis 2005 19:29

gadaniena ekranie :)
Garfields
1 - Świecki
1 - Świecki

GG: 8769687

Postprzez Sadysta 27 lis 2005 22:10

Bardzo wstępny projekt Barthezza: http://img161.imageshack.us/img161/428/unicom26mx.gif

Co o tym sądzicie?
Sadysta
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor

GG: 1715659

Postprzez Caladan 27 lis 2005 22:15

Jak dla mnie to najlepsza moim zdaniem bylaby domena .info ewentualnie unicom-im.net czy pl.

A propozycja wygladu stronki niezla :-) Podoba Mie Sie :D
Caladan
3 - Wikariusz
3 - Wikariusz

Postprzez femme fatale 27 lis 2005 22:55

Projekt jest raczej przeciętnej jakości. Niezbyt wydumany, nieskomplikowany. Dobry na zaliczenie zajęć Tworzenie Stron WWW na WNE UW, chociaż i co do tego nie jestem pewna, jako, że nie mam możliwości oceny projektu Barthezz'a od strony technicznej.

Wszyscy tu głównie, widzę, skupiają się na kwestii nowej domeny, słusznie zresztą. Nie zrozumiałam tylko jaka by tu miała być rola Bartezz'a, bo nie wydaje mi się, by gotów był wykupić nową domenę w ramach chęci wyrażenia swojego uznania dla Unicoma. No, chyba, że się mylę. Ale jeśli tak, to, przyznam, zmusza mnie to do poważnej weryfikacji moich dotychczasowych przekonań odnośnie funkconowania procesów myślowych człowieka..
We've taken the world apart, but we have no idea what to do with the pieces..
We've spent so much time judging what other people created that we've created very, very little of our own.

We use criticism as a fake participaton.
femme fatale
6 - Biskup
6 - Biskup

Postprzez KRZYzaK 27 lis 2005 23:43

Projekt www oceniam podobnie jak femme fatale. Mimo to zobowiazalem sie udostepnic Barthezzowi materialy *.svg (z obecnej wersji i z concept art unicoma). Moze dzieki temu bedzie lepiej.

Co do domeny, popieram www.unicom-im.pl :)
Load up on guns and bring your friends
It's fun to lose and to pretend (...)
KRZYzaK
2 - Ministrant
2 - Ministrant

GG: 956147

Postprzez Sadysta 28 lis 2005 05:05

No cóż... może dzieje się to wszystko po prostu zbyt szybko i zdaje się, że wszyscy powątpiewamy w krystaliczną czystość intencji Barthezza.

Po wypoczynku (w weekend byłem mocno wyczerpany projektami na uczelnię) stwierdzam, że najlepiej zrobić to wszystko na raty. Nowa strona w żadnym razie nie jest sprawą palącą. Za to domena .pl z unicom w nazwie byłaby bardzo przydatna, żeby nasz oficjalny sajt dał się znaleźć w Google'u i innych wyszukiwarkach na czołowych pozycjach przy zapytaniu typu "Unicom komunikator".

W związku z tym, że Barthezz miał mieć dzisiaj pracowity dzień (m.in. sfinalizować sprawę domeny dla Unicoma) i być na GG dopiero po 20:00 za to wspominał coś o zaglądaniu na forum tutaj zostawiam mu wiadomość co do zmiany planów.

Do Barthezza (przy świadkach):
Rezygnuję na chwilę obecną z wszelkich planów zmiany strony domowej Unicoma. Nie rejestruj też domeny! A to dlatego, że chciałbym być jej właścicielem, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień. Jeśli naprawdę chcesz coś zrobić dla Unicoma to dam znać jak możesz zasponsorować domenę poprzez przelew gotówki na odpowiednie konto. To by było na tyle. Mówię tak dopiero teraz, ponieważ w weekend NIE byłem w pełni sił umysłowych, do którego to stanu doprowadziło mnie przygotowywanie się na WEiTI i NIE byłem w stanie dyskutować o tak poważnych sprawach jak czyjekolwiek wsparcie dla projektu Unicom. Pozdrawiam.
Sadysta
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor

...

Postprzez Barthezz 28 lis 2005 07:34

Szkoda ze tak to odbierasz,
Ja niechce odbierac tobie zasług z projektu Unicom, ja chciałbym poprostu "być w zespole" unicoma a ze na programowaniu sie nie znam to chciałem byc webmasterem Unicoma, no i przy okazji wykupic domenke. Ale jezeli nie wierzycie w moje intencje to szkoda. A apropo strony to pamietajcie ze ta wersja jest bardzo bardzo wstepna, koncowy efekt mysle ze bedzie za 2-3 dni.
Tylko niewiem czy wogole ją jeszcze robic bo jestem szczerze mówiąc troche zaskoczony. Także prosze Sadyste aby jeszcze raz wszystko przemyslał i pamietaj o tym ze ja nie mam zamiaru przypisywac sobie jakichkolwiek zasług inicoma.
Pozdro :roll:
Barthezz
1 - Świecki
1 - Świecki

Postprzez Sadysta 28 lis 2005 12:25

Nie chciałbym, żebyśmy się źle zrozumieli. Ja nie jestem w żaden sposób uprzedzony do Ciebie. O swoich decyzjach nie powiedziałbym zaś, że są spowodowane nieufnością, tylko raczej ponownym przemyśleniem wszystkiego na spokojnie ze szczególnym zwróceniem uwagi na dalszą perspektywę czasową.

Po całościowej analizie sytuacji projektu (tj. statystyk odwiedzin, ilości pobrań, dotychczasowego i planowanego tempa rozwoju, a także tego co dotyczy Twojej kwestii najbardziej tzn. obecnego wyglądu i funkcjonalności witryny Unicoma) doszedłem do wniosku, że jeśli wogóle zamierzamy coś zmieniać przy witrynie to należy wszystko załatwiać pomału i w sposób nie budzący żadnych wątpliwości co do tego kto co zrobił i do czego ma prawa jako do swojej własności majątkowej czy też intelektualnej.

Można powiedzieć, że Twoja oferta zmotywowała mnie po prostu do ustalenia przejrzystego regulaminu dotyczącego finansowego i intelektualnego wspierania projektu Unicom.

Czyniąc to z kolei wzorowałem się na rozwiązaniach stosowanych przez całe grono projektów freeware. Uważam, że są one optymalne, czego zdążyły już dowieść w wieloletniej praktyce.

I w związku z tym co następuje (ten tekst, być może w nieco zmienionej postaci, trafi na stronę domową Unicoma jako oficjalny):

---------------------------------

:arrow: Jedyną formą wsparcia finansowego na rzecz projektu Unicom może być przelew pewnej kwoty pieniężnej na prywatne konto autora projektu, która to kwota może zostać spożytkowana w sposób uznany przez autora za najlepszy.

:arrow: Jedyną formą wsparcia intelektualnego na rzecz projektu Unicom może być przekazanie dzieła swojego intelektu wraz ze wszystkim materiałami źródłowymi oraz pełnią praw autorskich autorowi projektu Unicom.

:arrow: Oficjalnie nie istnieje coś takiego jak zespół Unicoma. Autor nie prowadzi żadnego naboru do prac nad projektem. Usługi świadczone na rzecz projektu przez osoby trzecie mają charakter prac umowa-zlecenie.

Ten punkt implikuje, że ktoś taki jak webmaster (w znaczeniu zarządcy/admina) strony Unicoma istnieć nie może. Osobą odpowiedzialną za publikowanie Changelog'ów oraz kolejnych wersji programu i anonsowanie tych wydarzeń jest autor projektu.

:arrow: Autor projektu nie prowadzi żadnego systemu gratyfikacji za wykonane na rzecz Unicoma prace czy też dostarczone środki finansowe. Jedyną rzeczą, którą zapewnia w przypadku uznania czygoś wkładu za dobrze służący Unicomowi to stosowna nota na stronie domowej projektu w dziale Ludzie. Oczywiście zawsze można też liczyć na głęboką wdzięczność autora.

Z kolei umieszczenie czyichś personaliów w oknie About programu ma charakter czysto uznaniowy i w praktyce sprowadza się do tego, że autor umieszcza tam dane jedynie tych osób, które zrobiły coś bezpośrednio dla programu, a nie dla całej inicjatywy. Ta kwestia nie jest ustalona na sztywno. Wszystko zależy od autora.

:arrow: Autor ma prawo odmówić jakiejkolwiek współpracy bez podania przyczyny.

---------------------------------

W tekście zawartym pomiędzy poziomymi liniami słowo autor występuje w znaczeniu "jedyny (jak na razie) programista projektu Unicom", imiennie Sadysta, czyli ja.

Reasumując, wszystko co będziemy robić od tej chwili musi być w zgodzie z powyższym regulaminem. Tak więc prace nad witryną możesz kontynować lub nie, w każdym razie ze świadomością, że w przypadku kontynuowania ja mogę zaakceptować wersję ostateczną lub nie. Uprzedzam... osobiście nie byłem i nie jestem szczególnie zainteresowany zmianą wyglądu witryny Unicoma. To zaś co mnie interesuje to poprawienie jej pozycji w wynikach wyszukiwania Google. A jako pierwszy i prawdopodobnie ostatni krok do tego celu postrzegam zakup osobnej domeny dla Unicoma za pieniądze zebrane zgodnie z punktem pierwszym regulaminu.

To powinno chyba wyjaśnić wszystkie wątpliwości. Mam nadzieję, że nie żywisz urazy dlatego, że nie byłem w stanie od ręki dość precyzyjnie wypowiedzieć się na ten temat. Krótko mówiąc - przepraszam za chwilowe zamieszanie. Teraz wszystko winno być już jasne jak Słońce!
Sadysta
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor

...

Postprzez Barthezz 28 lis 2005 13:46

to pogadamy wieczorkiem na gg miedzy 20-21 i podejmiemy razem ostateczne decyzje...
Barthezz
1 - Świecki
1 - Świecki

.

Postprzez Barthezz 28 lis 2005 21:15

posiano zboże lecz przyszła susza.... i wszystkie plany umarły....
Barthezz
1 - Świecki
1 - Świecki

gg

Postprzez swyborny 23 sty 2007 21:48

Ciekawe, tworca Unicoma rozmawia z czlowiekiem ktory chce wesprzec Unicoma za pomoca gg ;)
swyborny
1 - Świecki
1 - Świecki

Postprzez Sadysta 24 sty 2007 17:00

Hę?
Sadysta
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor

Powrót do Marketing